Путин: Предпоставките за „Южен поток” се подобряват
Путин: Предпоставките за „Южен поток” се подобряват / снимка: EPA/BGNES

Въпросът с руския дълг към България е приключен. Това заяви премиерът Сергей Станишев в края на срещата си с Владимир Путин в Сочи. От делегацията на българския премиер уточниха, че последната част от руския дълг възлиза на близо 39 млн. долара. „Русия ще участва активно в енергийната среща на върха в София следващата година.„ Това обяви руския премиер Владимир Путин. Срещата по въпросите на енергийната сигурност на Европа е по инициатива на президента Георги Първанов.

Предпоставките за реализирането на газопровода „Южен поток” се подобряват, заяви руският премиер Владимир Путин в началото на срещата му с българския премиер Сергей Станишев в Сочи. Путин съобщи, че Русия почти е приключила разаговорите със средноазиатските си партньори за допълнителни доставки на природен газ.

Газопроводът „Южен поток” има голямо значение за България, Русия и Европа, заяви премиерът Сергей Станишев. Той допълни, че работата по изграждане на АЕЦ „Белене” продължава в сроковете, които са били заложени.

Българският премиер подчерта, че сега е важно да се пристъпи към договаряне на конкретните параметри на нефтопровода Бургас–Александруполис. Всички тези проекти трябва да се наблюдават много внимателно от българското и руското правителство, за да няма забавяне, каза още Сергей Станишев. Той заключи, че отношенията между България и Русия се развиват с добра динамика през последните няколко години, и то най-вече в икономическата област.

Станишев заяви, че българският строителен бизнес очаква да се включи в мащабните проекти, които се изграждат в Сочи за зимната Олимпиада през 2014 година. Владимир Путин отвърна, че това е реална и постижима задача.

Срещата между двамата премиери закъсня с три часа заради важно заседание на Владимир Путин с организационния комитет за зимните Олимпийски игри в Сочи.