Пуснаха керкенези и мишелови на свобода в природен парк „Витоша”
Пуснаха керкенези и мишелови на свобода в природен парк „Витоша” / netinfo
Пуснаха керкенези и мишелови на свобода в природен парк „Витоша”
32586
Пуснаха керкенези и мишелови на свобода в природен парк „Витоша”
  • Пуснаха керкенези и мишелови на свобода в природен парк „Витоша”

Девет птици от видовете керкенез и обикновен мишелов бяха пуснати на територията на природен парк „Витоша”. Три от керкенезите са излюпени в Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани”. Те са поколение на двойка птици с трайни увреждания, дългогодишни пациенти на центъра. Останалите са постъпили от цялата страна млади птици, паднали от гнездата и отгледани в Спасителния център.

Около 1200 наранени птици от цялата страна преминават годишно през спасителния център за диви животни, обясни неговият управител Ивайло Клисуров и допълни, че повече от 30-40 процента от тях се връщат успешно в природата.

Основната дейност на центъра е да лекуват и рехабилитират болни животни, като между тях са и видове с висок природозащитен статус като орли, лешояди, соколи, пеликани и много други, които пристигат с различни наранявания, каза още Клисуров. По думите му за тези наранявания на животни най-тежкият фактор е антропогенният, човекът, пътната инфраструктура, далекопроводите, отравянията, липсата на местообитания, отсичане на дървета.

Предполага се, че птиците, които излетяха днес, ще слязат на по-ниско, в по-откритите места, където има доста повече храна, каза Клисуров.

Всяка болна птица се гледа индивидуално, пък обясни Любомила Кривошиева, рехабилитатор в спасителния център. „Гледаш я дали се храни, дали куца, дали премигва. Трябва много добре да ги познаваш какви са на свобода”, каза тя.

Проектът за подкрепа на Спасителния център за диви животни бе включен в Дарителската кампания на Райфайзенбанк - "Избери, за да помогнеш" 2009 г., като за него лични дарения направиха 93 служители на Групата Райфайзен. Общата сума, събрана в помощ на дивите животни, възлезе на 11 750 лв.