Проектът за доставка на газ не увеличава зависимостта ни от „Газпром”
Проектът за доставка на газ не увеличава зависимостта ни от „Газпром” / netinfo

Новият проект за доставка на природен газ от Русия през България до Южна и Средна Европа, който се очаква да стартира през юни, не увеличава зависимостта на страната от „Газпром”. Това заяви изпълнителният директор на „Овергаз” Сашо Дончев след обществено обсъждане в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране на два лиценза на „Бургасгаз”.

По думите на Дончев, ако прогнозите за 2 милиарда долара годишно от транзитни такси са верни, то газопреносната инфраструктура у нас трябва да бъде разширена.

България доставя над 99% от потреблението на природен газ от Русия. Според Дончев балансът в отношенията между България и „Газпром” ще бъде постигнат, ако компанията стане зависима от транзита си през нашата страна.

Проектът, който министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров обсъди в понеделник с ръководството на „Газпром”, е бил дискутиран по време на изненадващото посещение на председателя на Управителния съвет на газовия гигант Алексей Милер в България преди месец, потвърди Сашо Дончев.

Реализацията на проекта за пренос на газ през България до Южна и Средна Европа прави актуален и един проект на „Овергаз” от края на 90-те години, допълни изпълнителният директор на компанията. Става дума за изграждане на газопровод от България през Македония и Албания до Италия.

Съоръжението от Кардам до Бриндизи ще струва един милиард и половина евро, което е в пъти по-евтино от проучваните алтернативни трасета за доставка на природен газ до Южна Италия, обясни Сашо Дончев. Проектът на газопровод от Либия се оценява на 8 милиарда евро, а трасето от Австрия – на 3 милиарда и половина.