Природозащитници алармират за незаконен проект за ски писта на Витоша
Природозащитници алармират за незаконен проект за ски писта на Витоша / DarikNews
Природозащитници алармират за незаконен проект за ски писта в парк „Витоша"
21811
Природозащитници алармират за незаконен проект за ски писта в парк „Витоша"
  • Природозащитници алармират за незаконен проект за ски писта в парк „Витоша"

Най-старият природен парк на Балканите - паркВитоша" - е на път да се превърне в нова голяма ски зона. Проектът е съпътстван от редица нарушения от страна на държавата и инвеститора по проекта „Витоша ски" АД. Това твърдят природзащитници от коалиция „За да остане природа в България".

Добрин Добринов от сдружение „Зелени Балкани" обясни за нарушените процедури: „Изграждането на ски център „Алеко" и цялата процедура е незаконна, защото планът за управление на парк „Витоша" не позволява построяването на нови ски писти. Въпреки че планът не го позволява, инвеститорът стартира процедура за изготвяне на специализиран подробен устройствен план. След това директорът на РИОСВ - София издава решение за преценка въздействие върху околната среда, с което се праща този план на екологична оценка и съответно на оценка за съвместимост с предмета и целите на двете НАТУРА зони".

Липсата на адекватни действия от страна на прокуратурата е голяма пречка незаконният проект да бъде спрян. Желанието на коалиция „За да остане природа в България" е новото правителство да не толерира незаконни проекти и да прекратят незабавно този за ски зона „Алеко".