Председателят на Асоциацията на банките: Цялата истина за КТБ няма да излезе
Председателят на Асоциацията на банките: Цялата истина за КТБ няма да излезе / Thinkstock/Getty Images

БНБ при управлението на Иван Искров имаше и много успехи, и много проблеми. Това заяви Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България през БНТ.

„Ако ме питахте за равносметката преди три години, щях да ви кажа категорично един успешен период на управление на централната банка и на банковата система, защото България беше една от малкото страни, която в най-голямата криза след голямата депресия от 2008-ма година, не национализира банки, а това се случи във Великобритания, Белгия, Холандия, и не изразходва нито един лев на данъкоплатеца до миналата година за подкрепа на банки", допълни Андронов.

На въпрос какво се промени през тези три години, Андронов отговори:

„Онова, което се промени, всички ние го знаем - имаше сериозна промяна в демокрацията в България. Онова, което ние позволихме, е да се приватизират части от държавата. Винаги когато се случи такова нещо, ще имаме проблеми".

По думите на Андронов от юни месец, когато се случиха събитията с КТБ и целия банков сектор, централната банка нямаше много полезни ходове. Защото тя се оказа в трудна ситуация да няма незабавна представа точно колко е капиталовият недостиг на КТБ. Това наложи да се изразходи страшно много време в установяване точно на дефицита. Тази слабост на централната банка е резултат от предходни години, уточни той.

„Това, което ние очакваме от новия управител и подуправител на БНБ, е на първо време да започнат подготовка за оценката на качеството на активите на банките, нещо, което беше поето от властите вече като ангажимент. Трябва да се случи в близко бъдеще. И ако банките и централната банка не са добре подготвени за това, резултатите могат да бъдат неприятни. Второто нещо, което трябва да направи, е да възстанови авторитета на централната банка", каза Андронов.

Той е категоричен, че цялата истина за КТБ няма да излезе. Но все пак части от нея някога може и да излязат.