Предприети са мерки за решаване на проблема на превозвачите
Предприети са мерки за решаване на проблема на превозвачите / снимка: БГНЕС
Предприети са мерки за решаване на проблема на превозвачите
70287
Предприети са мерки за решаване на проблема на превозвачите
  • Предприети са мерки за решаване на проблема на превозвачите

България е предприела всички мерки, за да се преодолее кризата с блокираната българо-турска граница и проблемът с превозвачите.
Това коментира в кулоарите на парламента вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева.

Бобева каза, че всички мерки са предприети още в края на миналата година, турската страна е поканена на преговори, двете автомобилни агенции са в непрекъснат контакт.

"За съжаление, засега няма решение на въпроса. Затова ние го повдигнахме на политическо равнище", каза тя.

Бобева допълни, че българското министерство на транспорта е изпратило писмо до турското ресорно ведомство, в което конкретно се посочват нашите искания, така че да се облекчи срещата, насрочена за 21 февруари. Междувременно текат дипломатически дискусии в столиците Анкара и София.

Имаме надежда, че ще седнем на масата на преговорите, каза вицепремиерът и посочи, че е възможно това да се случи пред уречената дата.

Исканията на българската страна са постижими, категорична е Бобева. От турска страна също се поставят някои конкретни въпроси като например за таксите. "Това не е проблем от вчера и днес. Уредбата на отношенията ни е от 1977 година. Две функциониращи пазарни икономики би трябвало да имат по-модерна уредба на тези взаимоотношения. Мислим да говорим и за либерализация на взаимните превози", каза заместник министър-председателят.

Имаме доста работа да свършим на политическо ниво, категорична е Бобева. Молба от българска страна е да се валидират предоставените вече разрешения. На турската страна са предоставени 15 000, като използваните досега са 4700. Имаме възможност и преди срещата да освободим трафика, но чакаме отговор от турска страна, обясни вицепремиерът по икономическото развитие.