Повечето абонати на Топлофикация София искат ежемесечно отчитане на уредите
Повечето абонати на Топлофикация София искат ежемесечно отчитане на уредите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Повечето абонати на Топлофикация София искат ежемесечно отчитане на уредите
56303
Повечето абонати на Топлофикация София искат ежемесечно отчитане на уредите
  • Повечето абонати на Топлофикация София искат ежемесечно отчитане на уредите

Над 30 на сто от столичани не биха сменили топлинния си счетоводител, а 20 процента са склонни да изберат услугите на друг. Въпреки това хората все още нямат доверие в сметките, които получават. Това стана ясно от думите на Боряна Колева от една от фирмите за дялово разпределение. По думите й клиентите на топлинният счетоводител изпитват затруднение в разчитането на сметките и в ориентацията как те се формират. „Всеки клиент в нашите офиси иска сам да си сметне колко му е разходът, във всеки един момент да знае как се прави това нещо", каза тя.

Богомил Николов от „Активни потребители" обаче постави под въпрос ползата от опростяване на формулата. „Колкото по-прецизна е формулата за разпределение на енергията, толкова по-неясна става и обратно: колкото е по-лесна за разбиране и възпроизвеждане от потребителите, толкова по-неточна става тя", обясни той.

40 на сто от столичани предпочитат уредите за дистанционно отчитане, тъй като са по-удобни и ще намалят кражбите на парно, заяви Деси Монова от топлинния счетоводител. „Двойно повече са хората, които биха избрали фирма, предлагаща месечно отчитане с идеята, че ще получават реална месечна сметка и няма да има изравнителна сметка в края на годината или ако има такава, то тя ще е с минимална разлика за тях", допълни експертът. По думите на Монова мнозинството от хората биха искали отказът от парно да се постига с половината от гласовете в общото събрание на етажната собственост. Голяма част от хората обаче нямат против да останат и на настоящите условия.

Много от абонатите не отчитат, че ежемесечното отчитане ще им коства допълнително средства, коментира Николов. Поради това според него в Закона за енергетиката трябва да се остави правото на избор на етажната собственост как ще се засича парното.