Повече от 20 000 ловци настояват за забрана на лова в заградени територии
Повече от 20 000 ловци настояват за забрана на лова в заградени територии / снимка: БГНЕС, архив

Повече от 20 000 ловци от страната, от които над 2000 от Пловдивско, са се подписали под искането да се забрани ловът на дивеч в територии с поставени огради. Това съобщи Васил Паница, председател на Ловно-рибарското дружество „Сокол” в Пловдив.

По думите му отстрела на дивите прасета в родопската яка е проблем, тъй като има две стопанства по около 100 ха, които са с поставени огради. Прасетата, които са извън тези огради в редица случаи се хващат с капани и се вкарват в загражденията, където арендаторите си канят гости и отстрелват дивеча, обясни Паница. Той посочи случаи в страната, при които на ден в подобни стопанства в страната са отстреляни по 27, 71 и 104 прасета. Преди нова година в стопанство в Източна България са отстреляни над 200 прасета, което не е лов, а касапница, коментира ловецът.

Според Паница, когато на територията на стопанството свършат прасетата, се вкарват полудиви от Странджа. Когато те излязат извън оградата се смесват с дивите, получават се прасета без трофейни качества и се нарушава генофонда, обясни председателят на ЛРД „Сокол”-Пловдив. Подписката ще бъде депозирана до МОСВ, ще бъдат сигнализирани и неправителствените организации, занимаващи се със защита на животните. Това е обикновено убийство на заградени животни и няма нищо общо с морала в лова, коментира Паница. По думите му навремето е имало такива заградени терени, но те са били аклиматизационни територии за увеличаване на популация на дивеча.

Ловно-рибарското дружество „Сокол” в Пловдив е най-голямото в системата на Националната ловно-рибарска организация. Членският му състав възлиза на 2672 ловци, обединени в 40 дружини от 56 села. Те ловуват на 110 000 ха ловна площ на територията на 8 общини - Пловдив, Марица, Родопи, Куклен, Перущица, Кричим, Стамболийски и Съединение. Площта ни е много малка, каза Паница. Ловният сезон свърши, а по думите на ловеца има дружинки, които не са отстреляли нито едно прасе. В сравнение с Троянското дружество, където няма огради и територията е по-добра, по-малко населена, сме много назад, коментира Паница пред БТА.

Пловдивско обаче е на първо място при ловът на яребици. По отношение на дребния дивеч - зайци, яребици и фазани, отчитаме успешен сезон, тъй като за него се полагаха и много грижи, обясни председателят на дружеството. Последните 4-5 години в много от дружинките има екстремен ръст при лова на зайци, което по думите му означава, че има увеличена популация на този вид дивеч.