Повече хора ще могат да се възползват от европарите за земеделие според Найденов
Повече хора ще могат да се възползват от европарите за земеделие според Найденов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

С новата обща селскостопанска политика на Европа за периода 2014-2020 година България ще получава повече европейски средства за земеделие, каза пред bTV земеделският министър Мирослав Найденов. „България ще получава повече евросредства за земеделие всяка година. Тъй като е нова страна членка ние започваме от едни много ниски прагове и ще достигнем тавана им през 2016 година", допълни той. Еврокомисарят по земеделието Дачиан Чолош представи тази седмица новите правила за общата политика, които засягат периода от 2014 до 2020 година.

„С новата обща селскостопанска политика България ще получава повече средства. Тук обаче въпросът е къде отиват средствата, защото това, което предлага еврокомисарят Чолош е да има таван. До момента нямаше таван и това доведе до едно изкривяване на плащанията, защото тези десетки милиарди се оказа, че отиват в малка група хора", обясни Найденов. По думите му общата сума за страната ни не намалява, просто системата ще бъде сменена, за да се възползват повече хора.

По отношение на разследването на Европейската комисия срещу България за заменките на гори Мирослав Найденов припомни, че във втората половина на 2009 година по сигнал неправителствени организации Европейската комисия започна предварително разследване срещу България за това дали извършените заменки от тройната коалиция представляват нерегламентирана държавна помощ. Предварителното разследване е приключило със становище на комисията, че по всяка вероятност представляват, затова е старитирало вече официално разследване и ние използваме терминът „дело", обясни министърът.

Ако Европейската комисия потвърди вече в официалното разследване и излезе с решение, че това е нерегламентирана държавна помощ, на държавата членка се дава време тя да поправи тази несправедливост, тоест или да прибере разликата в цената от бенефициентите или да си прибере обратно горите. Ако това не се случи в определения срок, тогава България ще бъде глобена, обясни земеделският министър. В подадения през 2009-а сигнал на НПО се казва, че България е ощетена с между 2 и 8 млрд. „Ако България бъде глобена, ще е някаква подобна сума. Може да са стотици милиони, защото ще има спор по оценката, но ако България бъде осъдена, ще трябва да плащаме всички, за това, че някой си е позволил във времето назад да дава горите", коментира министърът.

Той допълни, че вече има обвиняеми за заменките на гори - бившите министри на земеделието Нихат Кабил и Валери Цветанов, както и бившият шеф на агенцията по горите Стефан Юруков. По думите на министъра обаче те са обвиняеми за по-малките заменки. „Големите заменки са внасяни на Министерски съвет и са докладвани от тогавашния вицепремиер Ивайло Калфин", каза той.