Потапов: Енергийните договори не правят България зависима от Русия
Потапов: Енергийните договори не правят България зависима от Русия / netinfo

Енергийните споразумения между България и Русия, подписани на 18 януари, по време на посещението на руския президент Владимир Путин у нас, не правят България зависима от Русия. Това каза посланикът на Руската Федерация н нашата страна Анатоли Потапов.


Москва е убедена, че България е надежден партньор за сътрудничество, каза още той. Според него най-голямото доказателство за това е договорът с „Газпром” за изграждане на газопровода „Южен поток”. Двете страни участват по равно в проекта и това означава, че България не е политически и икономически зависима от Русия.

Руското представителство у нас няма да се включи в кампанията преди референдума за петролопровода „Бургас-Александруполис” на 17-и февруари. Според Потапов премиерът Станишев и министърът на регионалната развитие и благоустройството Асен Гагаузов трябва да убедят бургазлии, че тръбата е необходима на България и е непълно екологична.

Български строителни фирми ще могат да участват при равни условия в конкурсите за подготовката на руския град Сочи за Зимните олимпийски игри през 2014 година, съобщи още Потапов.

Не е изключено „Газпром” да приеме предложение от консорциума „Набуко” за доставка на газ в европейската тръба, това заяви за Дарик Владимир Казанчев, старши съветник в руското посолство.

Казанчев подчерта, че все още не знае да е отправено такова предложение към руския газов гигант.

Според него, изгражданият от „Газпром” „Южен поток” и „Набуко” не са конкурентни тръби и за компанията няма пречки да участва и в двата проекта.