Подготвиха новия Закон за обществените поръчки
Подготвиха новия Закон за обществените поръчки / снимка: БГНЕС
Подготвиха новия Закон за обществените поръчки
65385
Подготвиха новия Закон за обществените поръчки
  • Подготвиха новия Закон за обществените поръчки

Новият закон за обществените поръчки е готов и от другата седмица започва междуведомственото му съгласуване, съобщи вицепремиерът и министър без портфейл Даниела Бобева, след среща с представители на клуба на жените-предприемачи в Министерския съвет.

По време на срещата са били обсъдени проблеми, свързани с намаляване на административната тежест и улесняване на търговския износ. До другата седмица ще станат ясни първите отпадащи административни режими и правила, обясни още Даниела Бобева.

От клуба на жените-предприемачи се обявиха за изцяло нов закон за инвестициите и промени в 12 закона, които да се реализират до средата на септември.

Инвестициите и образованието трябва да бъдат приоритети за държавата според Мариана Печеян, председател на клуба на жените предприемачи и мениджъри в България. В тази насока са предложенията за промени в 12 закона, заяви Печеян и даде пример: „Законът за инвестиции трябва да отидел в коша. Този закон трябва да бъде опростен. Той трябва да бъде какво държавата иска, какво предприемачът може да даде и вече, разбира се, да се контролира", каза тя. Печеян посочи, че понастоящем законът е над 30 страници, а в допълнение и има и наредба към него. „И като започне да се чете законът, всеки инвеститор - български или чужд, се отказва", каза тя.

Вицепремиерът Даниела Бобева прие критиките и допълни, че още миналата седмица е възложила на агенцията за инвестиции да направи оценка за въздействието на закона и ефекта му върху привличането на капитали. Анализът се очаква в най-скоро време и по думите й той заедно с идеи и предложения от различни организации ще бъдат дискутирани, за да се направят промени.

От клуба на жените предприемачи обясниха, че протестите не пречат на бизнеса им, тъй като повечето от тях са експортно ориентирани.