По-евтини горива до месец очакват експерти
По-евтини горива до месец очакват експерти / снимка: Sofia Photo Agency, архив

По-евтини горива ще има до месец. Според експерти цените на бензин и дизел може да паднат с до 10%. Причина за очакваното поевтиняване на бензина и дизела е спадът на цените на петрола на световните пазари. По-ниски нива не са отчитани през последните 14 месеца, съобщава Нова телевизия.

Затова още през есента експертите очакват това да се отрази и на бензиностанциите у нас. Като прогнозата е да зареждаме с до 10% по-евтино, което означава средно до 25-26 стотинки на литър. В някои бензиностанции в страната поевтиняването вече е факт.

В повечето бензиностанции в София сега Биляна пълни резервоара на колата срещу 2,60 за литър дизел. „Не карам много големи разстояния - около 10 000 км на година - но все пак би било по-добре да е по-евтино”, казва тя.

Сега за горива месечно отделя около 150 лева. Съвсем скоро обаче разходите й могат да станат по-малки. Причината е по-евтиният петрол. Само за няколко месеца черното злато е поевтиняло с 10% на международните пазари, а съвсем скоро - разликата ще се усети и в сметките на Биляна, категорични са експертите.

„Тъй като петролът е един от основните ценообразуващи елементи в цената на течните горива, заедно с данъците и всички държавни вземания, то рано или късно ще се отрази на цената на горивата”, категоричен е Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация.

Нерешените конфликти в Украйна, Ирак и Ивицата Газа не биха попречили на поевтиняването тъй като доставките на горива към големите купувачи като САЩ, Канада и Китай значително са намалели и търсенето е по-малко.

„При спада тази разлика не може да бъде постигната, защото държавните вземания в цената е над 50% - акциз, ДДС, задължителни запаси на фирмите”, коментира Делчев.

И ако Биляна очаква поевтиняването в София - по-тънките сметки за гориво в други бензиностанции вече са факт - дизелът в Стара Загора вече струва 2,30 лв. за литър. Ниските цени изненадаха и други шофьори. Собствениците обясняват рязката разлика с конкуренцията и ценовата политика на всяка фирма.

„Всяка фирма определя цените за всяка бензиностанция по различен начин. Преди години говореха за картел при еднакви цени. Сега, когато цените са различни, започват да питат защо са различни”, каза представителят на Българската петролна и газова асоциация.

За да не излезе евтиното скъпо - експертите съветват да внимаваме от къде пълним резервоара преди да тръгнем отново на път. Допълнително, макар и минимално поевтиняване на горивата, се очаква и в края на лятото, когато приключва активното пътуване. Дали обаче ще зареждаме по-евтино гориво - ще разберем до седмици.

Източник: Novanews.bg