Петкова: Разговорите с бизнеса за цените на тока не са спирали
Петкова: Разговорите с бизнеса за цените на тока не са спирали / снимка: БГНЕС

Проблемите в енергетиката са много сериозни и са трупани с години, заяви пред журналисти енергийният министър Теменужка Петкова. Тя допълни, че разговорите с представителите на бизнеса, които искат понижение на цената на тока, не са спирали, а в сряда отново ще има среща, в която ще участва и премиерът. Петкова участва в конференцията "Енергийна сигурност и енергийна инфраструктура в Югоизточна Европа".

Водим активен диалог още от юни, когато бяха първите притеснения на бизнеса, свързани с определянето на цена "Задължения към обществото". Поехме ангажимент и разработихме съвместно с министерствата на финансите, на икономиката и на енергетиката наредбата за намаляване на тежестта върху индустрията, допълни тя. Наредбата е в Европейската комисия за одобрение, за да видим дали това не е държавна помощ, посочи Петкова.

Цената на тока се определя единствено от КЕВР, заяви тя. Станахме свидетели как с промените в Закона за енергетиката от март 2015 година КЕВР наистина стана независим орган. Създадохме Фонда за сигурност на електроенергийната система, открихме една специална сметка, която никой не може да пипа, допълни тя.

Източник: БТА