Парното поскъпва с не повече от 15% от Нова година
Парното поскъпва с не повече от 15% от Нова година / netinfo

Все още няма яснота как поскъпването на парното от Нова година ще се отрази върху сметките на хората. Държавата все още не знае дали ще разпореди извънредно отчитане на всички уреди на абонатите преди новата цена на топлото да влезе в сила от 1 януари. По предварителни разчети на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране парното ще поскъпне с между 10 и 15 процента. Това увеличение е извънредно и е възможно заради промяната в наредбата за топлоснабдяване, която Министерски съвет гласува наскоро. Според нея топлото ще изменя цената си заедно с тази на природния газ, която от октомври е по-висока с близо 24 на сто, а от януари се очаква газът да поскъпне с нови 12 процента.

Поскъпването на парното от Нова година няма да надхвърля 15 процента. На 22 декември председателят на ДКЕВР Константин Шушулов ще обяви решението на регулатора за цената на топлото през зимата. „Тежестта, която ще поемат битовите потребители в топлофикациите да бъде минимална. Нормално е между 10 и 15 процента, да не отиваме нагоре”, коментира Шушулов.

Няма да бъде възможно обаче извънредно да бъдат отчетени всички топломери преди вдигането на цената от януари, каза Шушулов. „Обаче фирмите за дялово разпределение плюс топлофикационните дружества са намерили начин да засекат близо 50-60 процента и по аналогия на другите ще прехвърлят, ще бъдат изчислени разходите”, каза Шушулов.

Пред Дарик шефът на асоциацията Тодор Кузманов отрече да има категорично решение как ще бъдат засичани топломерите. ”Това е го е казал Константин Шушулов на базата на някакви разговори, но в крайна сметка принципалът, който взема решенията за това как да става, е министерството. Обещал съм пред министерството и „Топлофикация” да не давам никакви изявление”, каза Кузманов. По думите на Кузманов яснота ще има до два-три дни.

В момента фирмите за дялово разпределение и двете най-големи топлофикации – в София и в Пловдив, обсъждат с Министерството на икономиката и енергетиката пет варианта за отчитане на уредите. От асоциацията увериха, че до дни да бъде избран един от тях.