Озбърн: Само Великобритания може да активира член 50 от Лисабонския договор
Озбърн: Само Великобритания може да активира член 50 от Лисабонския договор / БГНЕС, архив
Озбърн: Само Великобритания може да активира член 50 от Лисабонския договор
87993
Озбърн: Само Великобритания може да активира член 50 от Лисабонския договор
Озбърн: Само Великобритания може да активира член 50 от Лисабонския договор
  • Озбърн: Само Великобритания може да активира член 50 от Лисабонския договор
  • Озбърн: Само Великобритания може да активира член 50 от Лисабонския договор

Великобритания ще поиска излизане от ЕС, когато е готова, заяви британският финансов министър Джордж Озбърн. Той увери, че страната ще се справи с последиците и ще запази фискалната си стабилност. По думите му до есента не се предвиждат извънредни бюджетни мерки.

Междувременно британският парламент разследва за измама петицията за повторен референдум за членство в ЕС, която събра над 3.5 млн. подписа в рамките на три дни. Близо 40 хиляди подписа са дошли от Ватикана, чието население е само 800 души. Съмнения има и относно достоверността на подписите от изолираната Северна Корея. Парламентарната комисия по петициите вече е премахнала 77 000 подписа.

ЕС няма да обсъжда отношенията с Лондон, докато не получи молба за излизане

В специално изявление преди старта на търговията в понеделник в Лондон британският финансов министър Джордж Озбърн заяви, че Великобритания е готова да се справи с проблемите в резултат на гласуването за нейното излизане от Европейския съюз.

Озбърн подчерта, че властите в страната разполагат с добре обмислени планове, които могат да бъдат задействани, ако е необходимо.

Според него трябва да се изчака избирането новия британски премиер през есента, преди да се вземе решение за активиране на Член 50 от Лисабонския договор, който на практика ще задейства преговорите за излизане на Обединеното кралство от Евросъюза.

„Само Великобритания може да стартира член 50. И според мен, трябва да го направим едва когато сме наясно какви нови споразумения искаме да постигнем с нашите европейски съседи. Междувременно по време на преговорите няма да има промяна в правото на хората да пътуват и работят, както и начинът, по който нашите услуги и стоки се търгуват или начинът на регулиране на нашата икономика и финансова система. Британската икономика е силна, ние сме много конкурентоспособни и оставаме открити за бизнес", каза Озбърн.

Политическата криза във Великобритания се засилва след вота за напускане на ЕС

Според него британската икономика неизбежно ще трябва да се приспособи към резултата от референдума. Той обаче изключи възможността за непосредствено обмисляне на извънреден бюджет.

Междувременно британският парламент разследва за измама петицията за повторен референдум за членство в ЕС, която събра над 3.5 млн. подписа в рамките на три дни. 39 411 подписа са дошли от Ватикана, макар че населението на страната е само 800 души, а други 23 778 подписа идват от Северна Корея.

От територията Южна Джорджия и Южните Сандвичеви острови, която няма постоянно население, са дошли 3000 подписа. Над 300 са регистрираните подписи от Британската антарктическа територия, където има 400 изследователи, пише в. "Телеграф".

Борис Джонсън: Обединеното кралство ще запази достъпа си до общия пазар на ЕС

Участници в петицията има още от Аруба, Бермудите, Китай, Хонконг, Япония, Венецуела, Бурунди, Чад, Джибути, Еритрея, Западна Сахара, Монголия, Сомалия и др. Парламентарната комисия по петициите вече е премахнала 77 000 подписа.