Политическата криза във Великобритания се засилва след вота за напускане на ЕС
Политическата криза във Великобритания се засилва след вота за напускане на ЕС / Guliver/Getty Images

Политическата криза във Великобритания след решението й да напусне Европейския съюз се засилва - опозиционната Лейбъристка партия се разделя на враждуващи лагери, лидерът на Шотландия намеква, че местният парламент може да се опита да блокира излизането от общността, а много британци се чудят дали има приемлив начин страната да преразгледа драстичния си избор, пише американският в. "Ню Йорк таймс".

Бойните действия между лейбъристите избухват в момент, когато стават по-ясни фронтовите линии в управляващата Консервативна партия, обхваната от безпорядък заради гласуването за излизане от ЕС и последвалото изявление на министър-председателя Дейвид Камерън, че ще подаде оставка, щом неговата партия избере кой да го замени.

Лидерите на ЕС разискват в сряда как ще протече разводът с Великобритания

Правосъдният министър Майкъл Гоув - един от водачите на кампанията за Брекзит - обяви подкрепата си за бившия кмет на Лондон Борис Джонсън, който е най-видната фигура в лагера на поддръжниците на излизането от ЕС. Сътрудници на вътрешната министърка Тереза Мей, която на референдума подкрепи оставането в общността, започнаха да търсят подкрепа от депутатите, за да спрат Джонсън.

Великобритания избра Брекзит - какво следва?

Британските медии съобщиха, че близки съюзници на Камерън също са предприели действия с цел да бъде спрян Джонсън. Други настоящи и бивши членове на правителството обмислят дали да се включат в надпреварата за лидерския пост, включително образователният министър Ники Морган и бившият министър на отбраната Лиам Фокс.

Политическата криза във Великобритания се засилва след вота за напускане на ЕС
netinfo

Наред с битката за властта се засилват дебатите за това дали излизането на Великобритания от ЕС може да бъде избегнато или заобиколено по някакъв начин. Камерън казва, че ще остави на своя приемник решението дали и кога да започне официалните процедури за напускане, а нито Джонсън, нито Гоув настояват за такава стъпка, което най-малкото оставя отворена възможността Великобритания да договори нови условия за членство с Брюксел и да свика нов референдум, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Великобритания е изправена и пред вероятността за скорошни парламентарни избори, изтъква американският в. "Уолстрийт джърнъл".

Евентуален нов консервативен лидер може да свика предсрочни избори, за да утвърди мандата си. А такъв вот може да бъде задействан и от парламента, ако две трети от депутатите подкрепят произвеждане на нови избори или ако мнозинство от тях гласува недоверие на евентуално ново правителство, посочва изданието.

Политическата криза във Великобритания се засилва след вота за напускане на ЕС
netinfo

ЕС няма да обсъжда отношенията с Лондон, докато не получи молба за излизане

Решението на Великобритания да напусне ЕС породи разделения сред европейските лидери за това как да се подходи към излизането на страната от общността, пише британският в. "Гардиън".

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц призова Лондон веднага да започне преговори за напускане на ЕС, но ръководителят на канцеларията на германския канцлер Ангела Меркел Петер Алтмайер настоя да се даде време на Великобритания да "обмисли отново последиците". Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също предупреди Лондон да не протака нещата.

Камерън трябва да обясни позицията на Великобритания на вечеря на срещата на върха на ЕС утре, но после ще си тръгне и няма да участва в разговорите с останалите лидери на следващия ден, посочва вестникът.

Източник: БТА