ЕС няма да обсъжда отношенията с Лондон, докато не получи молба за излизане
ЕС няма да обсъжда отношенията с Лондон, докато не получи молба за излизане / БГНЕС, архив

Европейският съюз няма да обсъжда с Великобритания бъдещите отношения, докато Лондон не подаде официално молба за излизане от общността. Това съобщи европейски дипломатически източник, цитиран от ТАСС.

Лидерите на ЕС разискват в сряда как ще протече разводът с Великобритания

Лидерите на страните от ЕС ще решат на 29 юни кога да свикат следваща среща на върха без Великобритания, за да обсъдят резултатите от референдума, каза още източникът.

По думите му лидерите ще решат в сряда дали следващата среща да бъде през юли или през септември.

Юнкер иска старт на преговорите за напускането на Великобритания веднага

Междувременно стана ясно, че Европейският съюз не очаква премиерът Дейвид Камерън да задейства механизма за начало на преговори за излизане на Великобритания от ЕС на срещата на европейските лидери във вторник, заяви висш европейски представител, цитиран от Ройтерс.

"Не очакваме премиерът Камерън да задейства член 50 (от Лисабонския договор) във вторник", каза източникът. На срещата в Брюксел Дейвид Камерън ще информира 27-те си колеги за референдума, с който британците се произнесоха за напускане на ЕС.

Сорос: След Брекзит разпадането на ЕС е практически необратимо

Някои от лидерите напълно разбират защо Камерън, който заяви, че ще подаде оставка и ще остави приемникът му да задейства член 50, не може да започне процедурата във вторник, добавя Ройтерс.

Източник: БТА