/ Деян Герговски
Участъкът е част от Софийския околовръстен път
Днес ще бъдат отворени офертите в откритата обществена поръчка за проектиране и строителство на над 6 км от Софийския околовръстен път - от пътния възел "Цариградско шосе" до пътния възел "Младост". Проектът ще се изпълнява изцяло със средства от републиканския бюджет, а индикативната му стойност е 123 млн. лева (без ДДС). Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията "Пътна инфраструктура" (АПИ).
 
Отсечката ще се свързва с реконструирания през 2012 г. участък от пътя. Тя ще бъде с две платна, с по три ленти за движение в посока, средна разделителна ивица, разделителни ивици между локалите и директното трасе, две локални платна и тротоари.
 
Пресичането на Софийския околовръстен път с по-големите пътни артерии в района ще се осъществява чрез четири пътни възела - п.в. "Стар Лозенски път", п.в. "Патриарх Герман", п.в. "Самоковско шосе" и п.в. "Младост". Ще бъдат изградени три пешеходни надлеза и мостове над р. Искър и р. Кална.
 
Предвидена е реконструкция на водопроводи, канализация и газоразпределителна мрежа, както и изместване на инженерни съоръжения, телекомуникации и др. Срокът за изпълнение е 910 календарни дни, от които 180 дни - за проектиране, и 730 дни - за строителство.