Отличиха седем компании с наградата „Инвеститор на годината”
Отличиха седем компании с наградата „Инвеститор на годината” / cнимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Отличиха седем компании с наградата „Инвеститор на годината”
24151
Отличиха седем компании с наградата „Инвеститор на годината”
  • Отличиха седем компании с наградата „Инвеститор на годината”

Седем компании бяха отличени с наградата „Инвеститор на годината" на Българската агенция за инвестиции. Общо наградените компании са инвестирали над 2 млрд. лева в икономиката ни и са създали 2300 нови работни места. Отличията са в различни сфери на преработващата промишленост, както и в сферата на енергетиката. Те бяха връчени от министър-председателя Бойко Борисов, министри и зам.-министри от кабинета.

Според изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Стоян Сталев - въпреки трудната година, българската икономика е останала една от най-добрите за инвестиции. От своя страна Бойко Борисов заяви, че през последните четири години основно са правени инвестиции в строителството, а е важно да се развиват и другите сектори, за да се запази работната ръка.

Премиерът Борисов се обърна към предприемачите: „За Коледа, за Нова година дайте малко повече пари на работниците". Той добави, че за последните четири години от тези над 24 млрд. евро инвестиции 75% са в строителството. „Много е важно и аз се радвам, когато чуя, че се инвестира в Раковски, в Силистра, в Пловдив - с една дума да съживяваме тези региони. Имат и потенциала, и работна ръка, и инфраструктура. Там където може държавата да помогне - именно в инфраструктурата - ще го правим. Важното е там да можем да задържим работната ръка, там да я създадем като среда за инвестиции и в това отношение ще имате пълна подкрепа от наша страна", каза Бойко Борисов.

Ето и изводите на Стоян Сталев: „Дори в тази трудна за България година страната ни продължава да запазва много силно конкурентни условия за инвестиране в страната".

Ето и имената на наградените компании - „Елаците - Мед" АД - за инвестиции в сектор „Добивна промишленост"; „Техногипс" ЕАД - за преработваща промишленост (производство на гипс); „Иксетик Пловдив" - ЕООД - за преработваща промишленост (производство на автомобилни части); „Ролпласт" - за преработваща промишленост (производство на дограма) и „АББ Аутомейшън" - за преработваща промишленост (производство на автомобилни части). „Енел Марица Изток 3" и „Ей и Ес Гео Енерджи" получиха награди в сектор „енергетика".