Откриха ТЕЦ „AES Гълъбово“
Откриха ТЕЦ „AES Гълъбово“ / снимка: DarikNews.bg, Гергана Пейчева
Откриха ТЕЦ „AES Гълъбово“
42169
Откриха ТЕЦ „AES Гълъбово“
  • Откриха ТЕЦ „AES Гълъбово“

Успешната реализация на ТЕЦ "AES Гълъбово" е показателна за способността на България да привлича и осъществява чужди инвестиции, каза премиерът Бойко Борисов при откриването на централата, като отчете сложността на проекта. Централата е проектирана в съответствие с европейските стандарти за емисионни норми на серен диоксид и азотни оксиди. Проектът е за 1,3 милиарда евро. На откриването на новата централа присъстваха министрите Трайчо Трайков и Нона Караджова.

Важността на новата централа за енергийната сигурност премиерът Бойко Борисов обобщи така:”Реална диверсификация. Всичко останало беше само проблеми, и аз се удивлявам как за 1,3 милиарда евро инвестиция, вместо всичко да върви като по вода, е имало толкова много проблеми. Днес имаме повод да се зарадваме: турбините работят, български въглища, нови работни места, пример за подражание в екологията”.

И според министъра на околната среда и водите Нона Караджова това е единствената голяма ТЕЦ, която няма проблеми с екологичните изисквания. ”Не само че няма проблеми, а инвестицията е ориентирана към спазване на сегашните изисквания на законодателството и към новите европейски директиви. Това е единствената ТЕЦ, която е готова да посрещне изискванията за нови индустриални емисии през 2017 година”, допълни екоминистърът.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков определи присъствието си на откриването на централата като „голям шанс“, тъй като по думите му подобно събитие не се е случвало в последните 30 години.