Отказът от реформи в осигуряването ще увеличи дефицита в системата, напомнят от ГЕРБ
Отказът от реформи в осигуряването ще увеличи дефицита в системата, напомнят от ГЕРБ / снимка: БГНЕС
Отказът от реформи в осигуряването ще увеличи дефицита в системата, напомнят от ГЕРБ
68162
Отказът от реформи в осигуряването ще увеличи дефицита в системата, напомнят от ГЕРБ
  • Отказът от реформи в осигуряването ще увеличи дефицита в системата, напомнят от ГЕРБ

Заради отказа от реформи в социалното осигуряване дефицитът в системата ще скочи с 2 млрд. лева. Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш социален министър Тотю Младенов. По думите му най-голямо нарастване ще има във фонд „Пенсии" - със 74 млн. лева. Според Младенов като цяло няма да се сбъднат прогнозите нито за растеж на икономиката, нито за разкриването на нови работни места, което ще натовари допълнително системата на общественото осигуряване.

"Може би най-големият провал, който се очертава за това правителство, ще бъде в областта на заетостта, защото средствата по националния план за заетостта, които се предвиждат за следващата година, са 73 млн. лв., колкото са и през тази година. Но следващата година се очертава почти нулева за усвояването на средства по ОП "Човешки ресурси" за следващия програмен период, а за следващата година това, което са хартисали като пари за заетостта, ще отидат много малко и няма да стигнат за хилядите хора, които работеха по тези програми, но напуснаха и отидоха в бюрата по труда", каза бившият социален министър.

По думите му малка част от допълнителните 100 млн. евро, които са предвидени за младежка заетост за 2014 и 2015 година, ще се използват догодина.

Той допълни, че инвестициите в страна са спаднали почти два пъти към осмия месец на тази година спрямо същия период на 2012-а. "Неслучайно вие се застраховате, уважаеми господа министри, в бюджета за ДОО, като залагате 50 000 осигурени лица по-малко, тоест 50 000 нови безработни", каза Тотю Младенов.

Според законопроекта за държавното обществено осигуряване от догодина минималната работна заплата ще стане 340 лева. Толкова ще бъде и майчинството през втората година. Семейните добавки ще бъдат по 35 лева за първо дете, както е и досега, но по 50 лева - за второ. Пенсиите ще се увеличат от 1 юли по швейцарското правило с три на сто, като средната ще достигне 300 лева. Максималният осигурителен праг ще бъде 2 400 лева. След ДОО, в програмата на парламента следва гласуването на първо четене на Бюджет 2014 и бюджета на здравната каса.