Отблокиране на еврофинансирането по ОПРР сред приоритетите на Павлова
Отблокиране на еврофинансирането по ОПРР сред приоритетите на Павлова / снимка: БГНЕС, архив

Отблокирането на еврофинансирането по оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР) и предприемането на необходимите действия, за да може новата програма да бъде одобрена, и да започне работа по нея, довършване в срок на всички инфраструктурни пътни проекти, при които има закъснение, за да няма загуба за еврофинансирането, подготовката на пътищата за зимата бяха сред спешните задачи, по които новоизбраният министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пое ангажимент да започне незабавно работа, предава БТА.

Тя заяви това на церемония при приемането на поста от досегашния служебен министър на регионалното развитие Екатерина Захариева. Чака ни може би нелека зима, ако си знаем късмета - някои от нас, мисля, че ще я прекараме по пътищата, пошегува се Павлова.

Тя обеща още спешно да се заеме с програма за енергийна ефективност, където по думите й има година и половина "пълен блокаж". Екатерина Захариева се присъедини към мнението на Павлова. Година и половина по програмата нищо не беше пипано. С Лиляна Павлова често си обменяхме информация за гневни граждани, които нямаха комуникация с министерството, надявам се, че през тези три месеца хората са усетили някаква промяна, каза Захариева.

Сред другите спешни задачи министър Павлова открои работата за най-бедните региони и по водния сектор.

Захариева подчерта, че се радва, че министър на регионалното развитие и благоустройството ще е Лиляна Павлова. Сигурна съм, че от първата секунда е наясно какво трябва да прави, какви са проблемите и задачите за неотложно решаване, аргументира се тя. Вицепремиерът Захариева каза, че се надява новото правителство да е стабилно и да изкара пълния си мандат.

Захариева съобщи, че днес в ЕК се изпраща трета версия на оперативна програма "Региони в растеж". Почти на сто процента успяхме да ги убедим, че тези 28 града трябва да останат в програмата, макар и като отделна ос, каза Захариева. Тя изрази надежда това да е последният вариант на програмата и следващата година да не бъде нулева за нея.

Сред проектите, които продължават да бъдат рискови, въпреки свършеното от служебния министър, Захариева посочи Северната скоростна тангента на Софийския околовръстен път. Трябва да продължи и работата по лот 4 на магистрала "Струма".