Орязването на разходите на министерства ще постави под напрежение работата на служебния кабинет
Орязването на разходите на министерства ще постави под напрежение работата на служебния кабинет / снимка: Sofia Photo Agency

Ограничаването на разходите на министерствата ще постави под сериозно напрежение работата на служебното правителство. Това заяви министърът на финансите от служебното правителство Румен Порожанов при приемането на поста от министъра в оставка Петър Чобанов.

Порожанов заяви, че служебното правителство ще направи анализ на състоянието на макрорамката и на средносрочната бюджетна прогноза, както и ще подготви проект за актуализация на бюджета за тази година, за да може новото правителство да е наясно със ситуацията. Според Порожанов трябва да се направи всичко възможно да се разплатят средствата по спрените оперативни програми, за да не бъдат загубени парите от ЕС.

От своя страна Петър Чобанов отбеляза, че стои твърдо зад предложението за актуализация на бюджета, което МФ бе направило, а не зад това, което бе прието от парламента.

Дефицитът към шестмесечието е 995 млн. лв., съобщи Петър Чобанов. Тази година са разплатени с 612 млн. лв. повече европейски средства, отколкото за същия период на миналата година (увеличението е 50 процента) и основната част от дефицита идва от тези разплащания, каза той. С предложената от нас актуализация се създаваха далеч по-добри възможности и фискални буфери в ситуация, в която непрекъснато се стоварват шокове върху икономиката, отбеляза бившият вече финансов министър.

Чобанов отбеляза, че е добре поне, че парламентът е приел предложението му за увеличение с 50 млн. на фонда за бедствия и аварии, но това ще е за сметка на ограничаването на разходите на министерствата.

Чобанов отчете, че при НАП има добро изпълнение на приходите, но това не може да се каже за Агенция "Митници". Тъй като фискалният резерв е на добро ниво, ако има актуализация на бюджета веднага след изборите може да се изчистят някои създадени дисбаланси, прогнозира още Чобанов. Според него няма да има проблеми с дефицита на начислена основа, дори през миналата година той е бил по-нисък от този на касова основа. Румен Порожанов посочи, че актуализацията на бюджета на НЗОК ще даде глътка въздух на здравната система, но за сметка на ограничаване на разходите на 15 министерства. Пет процента от бюджета на тези министерства се ограничава; ако те и в момента работеха на 90 процента от разходите си и ако бяха направени реформи в тях, бихме приели това ограничение за нормално, но сега това ще е голямо предизвикателство, коментира Порожанов и добави, че ще се приложат възможните законови инструменти за решаване на казуса.

Фискалният резерв в края на юли бе 8,2 млрд. лв.; това създава устойчивост, в рамките на настоящия закон за бюджета и при настоящия дефицит, отбеляза Порожанов. През януари 2015 г. трябва да се обслужат големи плащания - близо 1,7 млрд. лв. по дълга, близо 1,1 млрд. лв. авансови плащания за земеделската политика, както и текущият дефицит за януари в размер на около 550 млн. лв. , отчете той. Има обаче неизпълнение на приходната част спрямо заложеното, което в различните оценки варира между 650 и 850 млн. лв. , добави новият министър. При разходна политика в рамките на заложените разходи това ще доведе до увеличаване на дефицита, заяви Порожанов.

Служебният финансов министър открои като една от амбициите си извършването на плащанията по спрените оперативни програми - "Околна среда" и "Регионално развитие", за да могат да бъдат парите заявени и признати от ЕК. Ние сме крехка икономика и компенсирането на средствата от ЕС може да бъде огромен проблем, коментира Порожанов.

В отговор на журналистически въпрос Петър Чобанов каза, че основната отговорност за КТБ е на БНБ, която трябва да се произнесе за действителното финансово състояние на банката и тогава ще се вземат законови решения. Бяха направени няколко опита да не се блокират средствата в КТБ, но тези предложения не бяха приети, припомни Чобанов.

Румен Порожанов коментира, че засега е ясен само един негов заместник, който обаче няма да съобщи до официалното му назначение, а за смяна на ръководствата на агенции е рано да се говори.

Източник: БТА