Организират стачки и протести в Гърция
Организират стачки и протести в Гърция / снимка: БГНЕС, архив

Гръцките профсъюзи ще организират стачки и протест в рамките на европейския ден на действието, часове след като нови бюджетни съкращения бяха одобрени от парламентарното мнозинство в страната, предаде АФП.

Основните профсъюзи: на частния сектор – GSEE и на държавния сектор – ADEDY, призоваха за 3-часова национална стачка по обед и за демонстрация в центъра на Атина вечерта. Протестите са част от деня на действието, който европейските профсъюзи обявиха заради мерките за строго ограничаване на разходите, приети в Гърция.

Служителите в местните администрации ще окупират сградите на общините в цялата страна, докато трае стачката, съобщиха техните профсъюзи, пише БГНЕС.

Лекарите обявиха еднодневна стачка срещу намаляването на разходите за здравеопазване, включени в новия закон за строго ограничаване на разходите, който ще бъде гласуван тази вечер.

Кредиторите на Гърция ЕС и МВФ поискаха допълнителни бюджетни съкращения, за да намали дефицита си преди да получи нова спасителна помощ от 130 милиарда евро.

Гръцкият парламент одобри нови мерки за съкращаване на бюджетните разходи с 3,2 млрд. евро. Икономиите ще дойдат от намаляване на пенсиите на държавните служители, на заплатите на местната власт и от сливане на държавни служби.

Мерките включват намаляване с 22 на сто на минималната заплата, която сега е 751 евро месечно за работещите в частния сектор и с 32 на сто за работниците и служителите, които са под 25-годишна възраст. В момента в тази възрастова група безработицата е 48 процента, предаде Асошиейтед прес. Налагат се и ограничения върху колективните трудови договори и трудовия арбитраж.