Омбудсманът препоръчва национална стратегия за млечното животновъдство
Омбудсманът препоръчва национална стратегия за млечното животновъдство / netinfo

Шест са основните проблеми в развитието на млечното животновъдство в България, това сочи становище на омбудсмана на Републиката Гиньо Ганев. В доклада озаглавен „Инерция в управлението на млечното животновъдство" са посочени и конкретни предложения за разрешаване на проблемите. По думите на Ганев становището ще бъде изпратено до Народното събрание, Министерски съвет, Министерство на земеделието и храните, както и неправителствени организации.

Липса на държавна стратегия за развитие на млечното производство и сериозни пречки за ефективно функциониране на фермите са сред основните проблеми, заяви Борислав Цеков, главен секретор на омбудсмана.

„Действащите механизми за финансиране на животновъдния сектор не стимулират неговото развитие. Работата на държавните органи по управление и развитие на млечното животновъдство не получава одобрение от заетите в бранша. Не се използва в достатъчна степен капацитетът на неправителствените организации в сектора и последната констатация се отнася до наличието на пропуски и противоречия в нормативната уредба на животновъдния сектор”, каза Цеков.

Сред препоръките на омбудсмана за разрешаване на изброените проблеми са разработване на национална стратегия за развитие на млечното животновъдство, създаване на оптимални условия за ефективно функциониране на животновъдните стопанства. Също така трябва да се оптимизира системата за финансиране и ясно да се регламентират ролята и функциите на държавата. Препоръчва се също саморегулация на сектора чрез неправителствени организации. Освен това трябва да се усъвършенства нормативната база, регламентираща дейността в бранша.