Очаква се такситата в София да поскъпнат догодина
Очаква се такситата в София да поскъпнат догодина / DarikNews.bg, архив

Очаква се скок в цената на таксиметровите услуги в София от догодина. Причината е в новия патентен данък, който ще заплаща всяко такси.

Предложението е в столицата налогът да бъде на стойност 850 лева. Според част от бранша допълнителното облагане неминуемо ще доведе до поскъпване на услугата.

Таксита срещу новия данък, готови да блокират Пловдив и София

Други обаче са на мнение, че цената на такситата няма как да се повиши, защото средностатистическият българин няма да може да си позволи да ползва този тип превоз.

Патентният данък на такситата в София да бъде 850 лева на автомобил. Това предлагат от Столична община. Румен Крумов от Националния съюз на превозвачите е на мнение, че тази сума е леко завишена, а оптимално би било данъкът да е между 600 и 800 лв. По думите на Крумов въвеждането на новия налог със сигурност ще доведе до повишаване на цените на таксиметровия превоз.

Алтернативен годишен данък до 1000 лв. за такситата

"Като натоварим частта на разходите в една дейност, дали цената на услугата ще остане същата? От нещо това повишение трябва да бъде изкарано. Нали не си представяме, че всеки един собственик ще си ги извади тези пари от джоба, за да го плати този налог? Това рано или късно ще се отрази в цената на услугата", добави Крумов.

Според Емил Игнатов, който е управител на една от големите таксиметрови фирми в София, цените на превозите няма как да се повишат:

"Възможностите на средностатистическия българин не позволяват да се повишат цените. Според мен икономическата обстановка и конкуренцията не позволяват към настоящия момент да се увеличат цените. Не вярвам, че има в София фирма, която толкова да си е повярвала, че е силна, че да може, без да се съобрази с пазара, да вдигне еднолично цените".

До края на септември общините в цялата страна трябва да определят какъв да е размерът на патентния данък за такситата на тяхна територия. Засега в Бургас са рекордьори с 900 лева. В Стара Загора предложението е за 700 лева, а във Велико Търново и Поморие - 600. За сравнение, в Пловдив общината се е спряла на минималната ставка от 300 лева.