Очаква се ЕЦБ и Bank of England да запазят основните си лихви
Очаква се ЕЦБ и Bank of England да запазят основните си лихви / снимка: БГНЕС

На днешното си заседание Европейската централна банка (ЕЦБ) се готви отново да запази лихвените си проценти без промяна на фона на икономическата несигурност, предизвикана от кредитната криза, скока на еврото и възобновените инфлационни опасения, предадоха световните агенции.

Според очакванията на специалистите 19-членният съвет по определянето на лихвите на ЕЦБ ще запази основния лихвен процент на банката на равнище от 4 процента, пише БТА.

Пазарите и икономистите обаче с внимание очакват коментарите на президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише на пресконференцията му след заседанието на съвета. Анализаторите се надяват Трише да разясни курса на европейската валутна политика през следващите месеци.

Очаква се комисията за валутната политика на Bank of England (Банк ъв Ингланд) на днешното си заседание също да запази без промяна основната си лихва на равнище от 5,75 процента, предаде Франс прес.

Икономистите обаче не изключват възможността британската централна банка да понижи ставката до 5,50 процента, след като преди дни стана ясно, че икономиката на Обединеното кралство започва да се забавя.