Обсъждат въвеждане на компютърна система за отчитане на топлоенергия
Обсъждат въвеждане на компютърна система за отчитане на топлоенергия / netinfo

Въвеждане на допълнителна изцяло компютърна система за отчитане на използваната топлоенергия, обсъждат в Министерството на икономиката и енергетиката, обяви по време на парламентарния контрол министър Петър Димитров.

Идеята е топломер да показва каква е цената на използваното количество енергия. Ще има компютър във всяка абонатна станция. Това ще струва на семейство между 75 и 150 лева. Предстои експериментално въвеждане на системата, в момента се търсят средства за това, като новият топломер най-вероятно ще се поставя по желание.

Тогава няма нужда да идвате да проверявате, то си отчита дистанционно, хората го виждат от вкъщи, имат регистрация и няма да има проблеми, каза министърът на икономиката и енергетиката. Според него се забравя още една тема – потреблението на българина. По думите на Димитров, потреблението на българите е средно седем пъти по-интензивно от това на европейците. Може би в тази посока трябва да мислим как да правим икономии, каза министърът и допълни: „Трябва да намерим механизми да стимулираме хората да пестят. Информационната кампания трябва да е за енергоспестяващи мероприятия – да изолираме блоковете, да намалим потреблението”.