Обсъждат проблемите на земеделците на среща в понеделник
Обсъждат проблемите на земеделците на среща в понеделник / снимка: Sofia Photo Agency

Зърнопроизводители от страната протестираха в София с искания за повече пари. Техни представители разговаряха с председателя на Народното събрание Георги Пирински, след което стана ясно, че исканията им ще бъдат обсъдени в понеделник на среща в Министерството на земеделието и храните. Министър Валери Цветанов, който след срещата разговаря с Пирински, заяви, че всички искания на протестиращите са били представени в Министерски съвет.

По-рано в петък около 200 зърнопроизводители се събраха на протест пред столичния храм "Св. Александър Невски". Те настояваха да получат обещаните им доплащания на декар площ и поискаха оставката на министъра на земеделието Валери Цветанов. Председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Красимир Аврамов заяви, че общата сума на дължимите национални доплащания е 147 млн. лв. "Искаме чрез европари, не чрез парите на българския данъкоплатец да бъдат изкупени определени количества чрез Интервенционната агенция в страната от земеделските производители", каза Аврамов. Министърът на земеделието Валери Цветанов беше категоричен, че дължимите пари трябва да бъдат изплатени.

"Всички искания, изцяло, които те са поставили, аз съм ги сложил на вниманието на Министерски съвет. Но отговорността е на Министерски съвет. Тези 147 млн. лева са включени в закона за бюджета за миналата година под черта. Всички условия, които са сложени, са изпълнени и тези пари трябва да бъдат платени.