Обстановката в Украйна може да вдигне цената на българското жито
Обстановката в Украйна може да вдигне цената на българското жито / снимки: DarikNews.bg, Разград, Радка Минчева

Обстановката в Украйна може да се отрази на цената на пшеницата от Черноморския регион. Това прогнозира крупният агробизнесмен от Лозница Стефан Пенев. Той обработва 17 000 дка земеделски земи, днес покани колегите си от района на Ден на пшеницата.

Според него заради сложната ситуация в Украйна тамошните земеделски производители са пропуснали агротехнически мероприятия и едва ли ще достигнат добивите си от предишни години. Обичайно продукцията на бившата съветска република е около 27 милиона тона. Ако е по-малко, това би увеличило търсенето, а съответно и цените на зърното от останалите страни в Черноморския регион, смята Пенев.

Той обяви още, че очаква добивите в България да са като миналогодишните, но само при земеделците, които са приложили пръскане с фунгициди след дъждовете. Пенев прогнозира по 700-800 кг./дка при стриктните стопани, а при тези, които са пропуснали агротехническите мероприятия - и ниви с 200 кг./дка. Средно в Лудогорието ще се жъне над 500 кг/дка, смята земеделецът.

Обстановката в Украйна може да вдигне цената на българското жито
netinfo

В опитното си поле край село Крояч той представи 56 сорта пшеница и ечемик. За пръв път е използван нов подход - първите 10 метра от всеки участък са без прилагане на фунгициди, а останалите площи - с третиране. Направихме го, за да покажем генетичната устойчивост на сортовете на вредители и природни явления, обясни Стефан Пенев.

Директорът на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево доц. Иван Киряков, който бе сред гостите на Деня на пшеницата, препоръча на българските земеделци да използват предимно семена от български производители, тъй като каквито и качества да предлагат чуждестранните производители, адаптирани за местните условия са българските сортове.

Обстановката в Украйна може да вдигне цената на българското жито
netinfo