Оборот на увеселителни заведения излиза на светло след проверки на НАП
Оборот на увеселителни заведения излиза на светло след проверки на НАП / снимка: Sofia Photo Agency

Нови 200 000 лв. оборот са регистрирани на касовите апарати в четирите от най-големите увеселителни заведения в "Слънчев бряг" в събота вечер, съобщиха днес от Националната агенция за приходите (НАП).

От агенцията посочват, че така само за две нощи оборотът на дискотеките е стигнал половин милион лева. По време на проверките в петък през нощта инспекторите са установили, че 7000 от всеки 10 000 лв. оборот не се декларират от собствениците на нощните клубове и върху тях не се внасят данъци.

Заради откритото данъчно наблюдение постъпленията от таксата за вход в четирите клуба са достигнали близо 30 000 лв. на вечер.

През почивните дни данъчните са проверили и супермаркети в курортния комплекс. Оказало се, че в четири от тях действителният оборот е двойно по-висок от отчетения на касовите апарати. На собствениците на тези магазини са съставени актове за нарушения, глобата за тях може да стигне до 10 000 лева. Откритото наблюдение на обекти в "Слънчев бряг" ще продължи до края на активния туристически сезон, като на фирмите, за които е констатирано, че укриват голяма част от оборота си, ще бъдат възложени ревизии за последните пет години, информират от НАП.

Според инспекторите на агенцията данните, събрани от наблюдението, ще са достатъчни, за да се изчисли по аналогия действителният оборот на заведенията за последните години и те да бъдат обложени с укрития данък, заедно с лихвите, за всички недекларирани приходи назад във времето.