Обама иска по-големи правомощия да преговаря за споразумения за свободна търговия с Европа и Азия
Обама иска по-големи правомощия да преговаря за споразумения за свободна търговия с Европа и Азия / снимка: БГНЕС

Американският президент Барак Обама поиска от Конгреса да му делегира по-големи правомощия да преговаря за споразумения за свободна търговия с Европейския съюз и Азиатско-тихоокеанския регион, предаде Франс прес.

"Китай иска да пише правилата в най-бързо развиващия се регион. Това би поставило нашите работници и предприятия в неизгодна позиция. Защо да позволяваме това да стане? Ние трябва да пишем тези правила. Ето защо искам от двете партии да ми дадат правомощия за насърчаване на търговията, за да защитя американските работници със солидни нови търговски сделки от Азия до Европа, които да са не само свободни, но и справедливи", каза американският президент.

Обама също така призова Конгреса да вдигне икономическото ембарго, наложено на Куба - още един признак за историческото сближаване между двете страни, съобщи Франс прес. "Тази година Конгресът трябва да започне работа по слагане на край на ембаргото", което Вашингтон наложи на Хавана преди повече от половин век, поиска Обама в речта си "За състоянието на съюза".

"Щом това, което правим, не работи 50 години, време е да опитаме нещо ново. Промяната на политиката ни към Куба има потенциал да сложи край на една епоха на недоверие в нашето полукълбо", коментира американският президент.

Обама допълни, че няма да спре с усилията си да закрие затвора в американската база Гуантанамо в Куба, за което пое ангажимент в началото на първия си мандат.

Източник: БТА