Няма да се спази срокът за комплексното разрешително на Кремиковци
Няма да се спази срокът за комплексното разрешително на Кремиковци / снимка: Sofia Photo Agency

Целта на МОСВ не е да се затвори „Кремиковци”, а да се реализира екологичната му програма. Това заяви министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров. По думите му, няма да бъдат допуснати санкции от ЕК, въпреки, че комплексното разрешително на предприятието, няма да бъде издадено в срок.

Няма да може да се спази срокът за издаване на комплексно разрешително на „Кремиковци”, но вината не е наша. Това каза зам.-министърът на МОСВ Чавдар Георгиев. Той уточни, че голямата трудност при „Кремиковци" е бил неясният юридически субект, който да води преговорите за комбината. Георгиев обаче не се нае да прогнозира с колко ще бъде удължен срокът за издаване на разрешително, който изтича на 23 октомври.

„В момента сме в процедура на диалог и ние като контролиращ орган ще направим всичко възможно и този оператор да спази изискванията по закон”, каза зам.-министърът на екологията.

Според министър Чакъров, издаването на комплексно разрешително за „Кремиковци” е от особена важност и за разпределението на квотите за парникови газове за българските предприятия.

Джевдет Чакъров беше категоричен, че докато предприятието не изпълни екологичните изисквания, няма да получи разрешително. Той обаче се закани да изиска ясна програма за ангажиментите на „Кремиковци”, на базата на която ще се водят преговорите с ЕК за удължаване на срока. „Няма да допуснем да има санкция за страната ни в това отношение”, категоричен бе министър Чакъров.