Новият шеф на ДКЕВР обеща по-ниски цени на тока от Нова година
Новият шеф на ДКЕВР обеща по-ниски цени на тока от Нова година / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Новият шеф на ДКЕВР обеща по-ниски цени на тока от Нова година
69111
Новият шеф на ДКЕВР обеща по-ниски цени на тока от Нова година
Новият шеф на ДКЕВР обеща по-ниски цени на тока от Нова година
  • Новият шеф на ДКЕВР обеща по-ниски цени на тока от Нова година
  • Новият шеф на ДКЕВР обеща по-ниски цени на тока от Нова година

От 1 януари ни очаква намаляване на цената на тока. Това съобщи новият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Боян Боев още при първата си среща с медиите и по-малко от две седмици на поста. За крайните потребители нощната тарифа ще поевтинее с 10 на сто, а дневната – с един процент. За бизнеса поевтиняването на дневната тарифа ще е 1,5 на сто.

Боев бе категоричен, че решението на енергийния регулатор е взето независимо, без политически натиск, като го аргументира с намерени резерви в енергийната система и промяна на тарифната структура.

За повечето производители на ток цената намалява, а общественият доставчик НЕК ще има право да продава електричеството на по-високи цени. Това ще донесе нови 120 млн. лева на енергийното дружество, което има дългове над 2,5 млрд. лева. Според Боян Боев със смяната на тарифната структура и намаляването на цените за крайните потребители ще се стимулира потреблението, което ще направи печеливши всички дружества в системата.

Според него новите цени на тока ще дадат възможност на фирмите увеличат производството. Освен това понижението на цените създава условия за малкия бизнес да запази и разшири позициите си на пазара и по този начин да се стимулира запазването на работните места, а Боев изрази надежда дори да имат възможност да разкрият нови. При нощната тарифа на тока за бита намалението ще е с около 10 на сто, а дневната с около процент. "Това намаление ще облекчи сметките на потребителите особено в зимния период", каза новият шеф на регулатора.

Освен че трите големи електроразпределителни дружества ще бъдат подложени на инвестиционен и технически одит, те ще трябва да се разделят и с част от признатите си разходи. Комисията е взела решение признатите технологични разходи на тези фирми да бъдат намалени с 2 на сто.

Електроразпределителните дружества предоставяли отчети за преизпълнени инвестиционни планове, съобщиха още от енергийния регулатор и увериха, че новите по-ниски цени за бита и бизнеса няма да доведат до фалит дружествата в системата.