Настояват НС да обсъди отмяна на тоталната забрана за пушене преди Коледа
Настояват НС да обсъди отмяна на тоталната забрана за пушене преди Коледа / снимка: БГНЕС, aрхив
Настояват НС да обсъди промените за отмяна на забраната за пушене преди Коледа
59609
Настояват НС да обсъди промените за отмяна на забраната за пушене преди Коледа
  • Настояват НС да обсъди промените за отмяна на забраната за пушене преди Коледа

Още следващата седмица да се обсъди и гласува окончателно в пленарната зала на парламента отмяната на тоталната забрана за пушене на закрито, настояват независими депутати. Кирил Гумнеров и Стоян Иванов са вносители на промяната в закона за здравето, с която се връща старият по-либерален режим за цигарен дим в заведенията със зоните за пушачи и непушачи.

Кирил Гумнеров призова проектът за промени, с които се отменя пълната забрана за пушене, да бъде включен в парламентарната програма за следващата седмица. „Призоваваме отмяната на тоталната забрана за пушене да бъде гледана и на първо и на второ четене още преди излизането на парламента в коледна ваканция. Нека дадем глътка въздух на ресторантьорите в България, нека дадем хубав коледен и новогодишен подарък на всички заети в бранша българи, които сега живеят в несигурност относно доходите и работата си", каза още Гумнеров. Той и колегите му от коалицията „Не на Европейския съюз" се надяват „на здравия разум на всички в парламента". „Ние от коалицията „Не на ЕС" винаги сме заставали на позицията, че пушенето е вредно и трябва да се борим с този порок", коментира Гумнеров.

Стоян Иванов каза, че от коалицията имат намерение да предложат създаването на специален фонд за превенция и борба с тютюнопушенето. В този фонд се предвижда първоначално да постъпват 5 процента, а впоследствие 10 на сто от приходите от акцизи върху цигарите у нас. По думите на Иванов първоначално набраната сума ще бъде от порядъка на 80-100 млн. лв, а последствие 200 млн. лв. годишно. Този фонд ще работи публично и прозрачно при много ясни правила и ще финансира кампании срещу тютюнопушенето, както и ще създава стимули сред рестораньорския бизнес за повече заведения за непушачи, каза още Иванов.

Депутати от мнозинството, които са „за" отпадането на тоталната забрана, вече обявиха, че най-вероятно измененията ще бъдат одобрени на първо четене в залата. Премиерът Бойко Борисов в неделя каза, че щом темата е толкова важна, тя трябва да се дискутира отново от депутатите. Избраниците от здравната комисия от ГЕРБ нееднократно се обявиха срещу отмяната й, но последната дума имат колегите им в залата.