Набелязват уязвимите след либерализирането на пазара на ток и как да се защитят
Набелязват уязвимите след либерализирането на пазара на ток и как да се защитят / снимка: Guliver/Getty Images

Договорена е работна програма за първото полугодие на 2016 г. за определяне на групата на уязвимите потребители и възможностите за тяхната защита от пикове в цените с въвеждането на либерализацията на електроенергийния пазар. Това каза при официалното откриване на първата демонстрационна сесия на Българската независима енергийна борса Клаус-Дитер Борхард, директор за вътрешния енергиен пазар в Генералната дирекция "Енергетика" на Европейската комисия.

Борхард: Енергийната борса е с ключово значение за икономиката, не бива да е в ущърб на хората

Инициативата е договорена от Борхард и министъра на енергетиката Теменужка Петкова. И двамата постигнахме съгласие, че създаването на такъв пазар е ключово за развитието на икономиката на България, но не бива да бъде в ущърб на потребителите, отбеляза експертът на ЕК.

Експерт от МЕ: Включването към друг доставчик на ток ще бъде напълно безплатно

По думите му откриването на демонстрационната сесия на борсата е важна стъпка България да стане част от интегрирания вътрешен пазар на ток. Всяка енергийна борса има своето политическо значение, за мен това е знак, че България трансформира своята енергийна система към такава, основана на пазарни принципи, посочи експертът. Според него преходът към такава система дава възможности и за търговците, и за производителите на електроенергия.

Когато говорим за система, основана на пазарни принципи, знам, че доста хора се опасяват от развитието, отбеляза Клаус-Дитер Борхард. По думите му ЕК разбира опасенията и страховете на домакинствата и българите, защото това може да се отрази на ценообразуването, особено в началото на процеса на либерализация, когато е възможно цените да се покачат. След време, когато има добре функционираща борса, това ще помогне за балансиране на цените, дори за тяхното понижаване, отбеляза експертът на ЕК.

Проф. Тасев: След либерализацията цената на тока ще се вдигне, после ще падне

Паралелното развитието на двата процеса - разработването на пазара и защитата на уязвимите потребители, ще помогне на българския бизнес да разработи свои собствени възможности на новия пазар, което в дългосрочен план може да доведе до повишаване на приходите в българската икономика, каза още Клаус-Дитер Борхард.

За ползите от енергийната борса

Създаването и функционирането на борсата създава условия за прозрачност на процедурите и равнопоставеност на участниците, с работата й ще бъдат "изсветлени" голяма част от договорите за изкупуване на ток, каза от своя страна председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране доц. Иван Иванов при откриването на първата демонстрационна сесия на българската електроенергийна борса в столичния хотел "Балкан".

Резултатите, с които ще приключи сесията на борсата, са за целите на демонстрацията и на тяхната основа не могат да се правят прогнози за търгуваните обеми и цени, коментираха от борсата.

Пробният период на работата й ще се използва от сертифицираните кандидати и участници за обучение по подаване на оферти и изпробване на пълната й функционалност. Към момента са подадени 17 заявления за участие на борсовия пазар.

По думите на Иванов с работата на борсата енергийните дружества и търговците ще се дисциплинират и много по-точно ще преценяват количествата за продаване и купуване.
Друго предимство на борсата е, че чрез нея българската електроенергетика се приближава към последващо участие в общоевропейския енергиен пазар, към свързване със съседните ни борси и има възможност да стане част от търговията с ток в рамките на Европейския съюз, посочи Иванов.

Иван Иванов иска законодателни промени заради либерализацията

Председателят на КЕВР подчерта, че регулаторът подкрепя създаването и развитието на енергийната борса. В следващите два месеца ще бъдат утвърдени стандартизираните товарови профили, необходими за развитието на борсата и излизането на битовите потребители от регулирания пазар.

КЕВР ще осъществява наблюдението на работата на борсата и равнопоставеността на участниците, отбеляза той. Както прохождащото дете трябва да бъде насърчено, отправям апел към енергийните дружества и търговците да вземат участие в борсата, да осигурят нейната ликвидност, за да стане важен елемент от българската енергетика, каза Иван Иванов.

Източник: БТА