Експерт от МЕ: Включването към друг доставчик на ток ще бъде напълно безплатно
Експерт от МЕ: Включването към друг доставчик на ток ще бъде напълно безплатно / Иво Кирилов, Дарик

Включването към друг доставчик на електроенергия ще бъде напълно безплатно, това стана ясно по време на Информационна кампания за либерализацията на електроенергийния пазар, която се проведе в сградата на Областна администрация - Кюстендил. На срещата присъстваха граждани, представители на общини, общински училища и болници, собственици на малък и среден бизнес и медии. Домакини на срещата бяха зам.- областните управители Радослава Чеканска и Силвия Велкова.
Кампанията бе подготвена от Министерството на енергетиката, съвместно с КЕВР, БЕХ, Българската независима енергийна борса, ЕСО и електроразпределителните дружества. Целта и бе потребителите да получат отговори на своите въпроси относно преминаването към свободен пазар на електроенергията, което предстои да се случи поетапно, от началото на следващата година.

Експерт от МЕ: Включването към друг доставчик на ток ще бъде напълно безплатно
netinfo


„Основното на либерализираният пазар е правото на клиента да избира своя доставчик на електроенергия. При един такъв пазар ще има конкуренция, а оттам и цената ще се определя от самия пазарен принцип. Това каква ще бъде цената зависи от това дали има повече търсене или повече предлагане на ток. Мрежовите услуги си остават регулируеми до юли догодина. Някои търговци може да предвидят и други екстри. В другите страни например големи вериги влизат в този бизнес и предлагат комбинирани услуги. Например освен доставка на ток правят и доставка на газ, интернет и кабелна телевизия и т.н. Така например ако ползваш даден доставчик на ток, той може да ти направи отстъпка да кажем на 5 ст. на литър заредено гориво на определена бензиностанция. Освен това хората трябва да знаят, че никой не ги задължава да си сменят доставчика на ток. Електроразпределителните дружества ще продължат да поддържат мрежата", заяви експертът от Министерство на енергетиката Александър Давидов. Той обясни още, че включването към друг доставчик на ток е напълно безплатно и ако някой дойде при вас не трябва да давате пари на ръка, на който и да било, за да не бъдете измамени. Плащането става само на каса.
„Това по какъв начин ще плащате тока на новият ви доставчик, зависи от сключеният договор с него. Търговците ще предлагат различни тарифни планове, както е при мобилните оператори", допълни Давидов.

Експерт от МЕ: Включването към друг доставчик на ток ще бъде напълно безплатно
netinfo