Иван Иванов иска законодателни промени заради либерализацията
Иван Иванов иска законодателни промени заради либерализацията / снимка: БГНЕС, архив

Необходимо е още през първото тримесечие на следващата година със започването на работата на Българската независима енергийна борса да се направят промени в Закона за енергетиката.

Това заяви председателят на КЕВР в рамките на Комисията за наблюдение на дейността на КЕВР в Народното събрание. Според Иванов, тези промени трябва да бъдат в две направления. Първо, изцяло да бъдат пренесени в нашето законодателство еврорегламенти, отнасящи се за прозрачността на пазара на търговия на едро с енергия. Стриктното прилагане на това ще гарантира прозрачността на самата борса и равнопоставеност на участниците на борсата.

Иванов заяви, че КЕВР е въвела част от този регламент в изменението на правилата за търговия с електрическа енергия и природен газ.

Освен това комисията е отразила в правилата на борсата тези разпоредби. Въпреки това, според Иванов тези разпоредби е хубаво да бъдат отразени и в закона.

Втората причина за законодателните промени е изменение на сегашния статут на НЕК. Причината за това е, че към момента тя е единствен купувач и единствен доставчик, а с началото на функционирането на борсата не може да се изпълняват тези две функции, защото борсата предполага различни участници, които ще търгуват с потребители на електрическа енергия.

Конкретните текстове ще бъдат разработени в Министерство на енергетиката. КЕВР от своя страна ще проучи направените предложения и ще изрази позицията си за тях с официално становище.

Относно ВиК сектора, Иванов посочи, че със съдействието на Световната банка КЕВР е разработила две ключови наредби - за регулиране на цените на ВиК услугите, а другата за качествените показатели на водата.

Двете наредби, според него, са важна част от реформата във ВиК сектора и в момента са на етап обществено обсъждане и съгласуване с отделни министерства, които имат отношение по този въпрос. Иванов посочи, че разчита до края на годината наредбите да бъдат приети от Министерски съвет, за да влязат в сила от началото на следващата година.