МОСВ създава регистър на инвестиционните намерения в НАТУРА 2000
МОСВ създава регистър на инвестиционните намерения в НАТУРА 2000 / netinfo

Над 3600 инвестиционни намерения за обекти по Черноморието или в НАТУРА зоните са подадени в регионалните инспекции по околна среда за последните 18 месеца. Това стана ясно след среща между еколози и експерти от Министерството на околната среда и водите.

Всички инвестиционни планове ще бъдат вписани в специален регистър. За тях експертите ще преценят колко имат издадени разрешителни по ОВОС, за колко такава оценка е необходима и за колко няма издадени строителни разрешителни, за да им се направи оценка по НАТУРА 2000.

Основният приоритет на министерството е определянето на зоните в НАТУРА, обяви зам.-министър Чавдар Георгиев. Според еколозите ековедомството не прави достатъчно, за да защити ценните местообитания и видове в зони с голям инвестиционен интерес. Според неправителствените организации министър Джевдет Чакъров трябва да издаде заповед за спиране на проекта за ски център край Паничище, където според тях се строи незаконен лифт. Подобен проект имало и в Банско.

От коалиция „За да остане природа в България” обясниха, че страната ни ще бъде осъдена в Европейския съд заради продължаващото строителство на ветрогенераторен парк край Калиакра, който заплашва един от най-големите миграционни маршрути на птиците в Европа.

От министерството обясниха, че разрешителното за строеж е издадено през 2005 г., а след заведената във Върховния административен съд жалба, решението е било в полза на инвеститора.