Мирослав Найденов „съзря Калина Илиева в редиците на БСП
Мирослав Найденов „съзря Калина Илиева в редиците на БСП / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Бившият министър на земеделието Мирослав Найденов твърди, че скандално известната Калина Илиева, която беше шеф на Държавен фонд Земеделие до 2010 година, е в редиците на БСП. „Тя явно е знаменосец на БСП", изразява мнение Найденов в посмо до медиите, цитирано от БГНЕС.

"Жалко за БСП, че ползват в предизборната си кампания Калина Илиева, която е една доказана измамница и осъдена за фалшифицирана диплома. Признавам вината си за нейното назначение и ще си нося кръста. Калина Илиева е пускала сигнали до различни институции, до ДАНС, ОЛАФ, Европейската комисия и то не само срещу мен, но и срещу моя екип и стотици бенефициенти, които да не получават европейски средства", казва в писмото си Найденов.

Бившият министър се пита защо едно дело не е приключило три години и половина, а следващият му въпрос е, ако е вярно това, което социалистите твърдят – че е имало натиск, защо делото не е приключило. „Ако сме имали лостовете да влияем на това дело, беше логично то да приключи. Неговият чисто политически ефект, защото притеснения за друг ефект нямам, да бъде извадено предизборно, е ясно какво се цели", пише още Найденов.

В понеделник БСП попита държавното обвинение дали в Софийската градска прокуратура (СГП) е образувано досъдебно производство по сигнал на ДАНС за дейността на Мирослав Найденов като министър на земеделието, а в сряда прокуратурата на практика потвърди за такова разследване, като уточни, че то се води срещу неизвестен извършител. То е за организирана престъпна група и по данни на държавното обвинение предмет на разследване "са факти идентични с изнесените на пресконференцията на БСП" на 18 март 2013 г.