Миньорска стачка в Румъния
Миньорска стачка в Румъния / netinfo

Стотина румънски миньори блокираха тази сутрин в подземието на мина, ден след като техни колеги обявиха безсрочна стачка, съобщи агенция Медиафакс.

Около 15 000 миньори от областта Олтения в Южна Румъния и служители от две топлоелектрически централи започнаха вчера безсрочна стачка, за да протестират срещу риска да загубят работата си при "липсата на енергийна стратегия" на страната.

Стачкуващите не са съгласни с прехвърлянето на мините и ТЕЦ-овете Турчен и Ровинари в портфолиото на агенцията по приватизация, тъй като според тях има риск предприятията да бъдат купени от когото и да е, затворени и разпродадени за старо желязо.

Мините в Олтения произвеждат 45 процента от електрическата енергия на страната и ако държавата не се заеме с модернизацията на мините и топлоцентралите, този район няма да оцелее, заяви пред АФП синдикалният лидер Марин Кондеску. Според него приватизацията на двата ТЕЦ-а е "атентат срещу националната сигурност", пише БТА.

Решението на миньорите да останат под земята е форма на радикализиране на нашия протест. Не изключваме възможността и други колеги да последват примера им, обяви синдикалният лидер Виорел Темелеску.

Румънският премиер Калин Попеску Таричану посочи, че е все по-склонен да смята, че миньорите биват манипулирани от хора, които защитават свои интереси и че истинските мотиви за стачката са политически.

Синдикални лидери пристигнаха в Букурещ, за да участват в преговори с представители на правителството, отбелязва агенция Ромпрес.