Министър Стойнев: Държим на „Южен поток
Министър Стойнев: Държим на „Южен поток / снимка: БГНЕС, архив

Газопроводът „Южен поток" трябва да бъде построен, тъй като руският проект е от съществено значение за сигурността на доставките за страната. Това е позицията на Министерството на икономиката, изпратена до Ройтерс.

"За енергийното министерство "Южен поток" е стратегически проект от национално значение", е заяви министърът на енергетиката Драгомир Стойнев в имейл до Ройтерс. "Ние настояваме за построяването му, защото това е от основно значение за сигурността на доставките на природен газ за нашата страна, за растежа на нашата икономика и за повишаването на заетостта", отбелязва Стойнев в съобщението.

По-рано през деня премиерът Пламен Орешарски, по време на срещата между управляващи и медии, коментира, че темата трябва да се разглежда в контекста на кризата в Украйна. „Извършва се предварителна подготовка, която не е спряла. Ние сме между страните, които са най-малко заинтересовани от изострянето на отношенията между ЕС и Русия в контекста на кризата в Украйна, особено в икономическата сфера, защото ще платим най-висока цена", коментира премиерът.

Междувременно еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви днес, че разговорите на ЕК с Русия по проекта "Южен поток" ще се отложат заради кризата в Крим.