Министри декларираха имуществото си пред Сметната палата
Министри декларираха имуществото си пред Сметната палата / netinfo
Девет министри от кабинета на Сергей Станишев нямат имоти, а шест не са променили финансовото си състояние през 2006 година. Това става ясно от декларациите, които те са подали пред Сметната палата. Днес председателят на ведомството Валери Димитров представи новия електронен регистър за доходите и имуществото на политиците и висшите държавни служители.

Пламен Орешарски, Ивайло Калфин, Веселин Близнаков, Румен Овчаров, Емилия Масларова, Радослав Гайдарски, Даниел Вълчев и Стефан Данаилов са министрите без лични домове. Министърът в оставка Румен Овчаров е спестил от заплата 46 хиляди лева. 20 хиляди лева от тях са в банка. Военният министър Веселин Близнаков също от месечното си възнаграждение е икономисал 31 хиляди лева. Социалният министър Емилия Масларова е сред членовете на кабинета с най-големи банкови сметки. За 2006 година тя е инвестирала в депозит 88 хиляди лева, като повече от половината са от дарение. Министърът на държавната администрация Николай Василев за поредна година е продал имот в Лондон. Сумата от сделката – 244 хиляди лева е вложил в банка.

Единствено имот на кредит е купил транспортният министър Петър Мутафчиев. Апартаментът му струва 140 хиляди евро и е платен с банков заем от 123 хиляди евро. За премиерът Сергей Станишев през 2006 г. не са настъпили никакви финансови или имотни промени.

64 висши държавни служители не са декларирали доходите и имуществото си. Сред тях са заместник-министърът на околната среда Чавдар Георгиев, петима следователи, десет прокурори и 29 кметове. Националната агенция за приходите прави ревизия на трима прокурори – Ангел Илиев, Боян Тошев и Димитър Викентиев. Последните двама са разследвани за престъпление срещу правосъдието и корупция.