МФ с много по-оптимистична прогноза за икономиката
МФ с много по-оптимистична прогноза за икономиката / БГНЕС, архив

Икономиката на страната ще нарасне с 2,6% през 2016 г., предвижда есенната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите. Новите очаквания за развитието на икономиката са много по-оптимистични спрямо пролетната прогноза на МФ за ръст на БВП само с 2,1%. Промяната се дължи на по-добро от очакваното представяне на родната икономика през първата половина на 2016 г., пише "Стандарт". Наред с това обаче, са понижени очакванията за развитието на световната икономика. Растежът на европейската икономика се очаква да остане потиснат заради повишената несигурност в региона, миграционния поток, предстоящото излизане на Великобритания от ЕС и влошената среда в Турция.

За повишената прогноза за ръста на българската икономика основен принос има вътрешното търсене (потребление и инвестиции), посочват от МФ. В резултат на по-високите доходи на хората потреблението ще нарасне с 1,5% през тази година. Увеличението на доходите от труд в периода 2016-2019 г. се очаква да бъде по-високо спрямо пролетната прогноза. Като за 2016 г. очакванията са заплатите да нараснат с 5,8%, при ръст с 2,7% в пролетната прогноза.

Наред с това обаче се очаква инвестициите да забавят своя ръст заради спада на капиталовите разходи на държавата, който се дължи на стартирането на новите оперативни програми на ЕС. Въпреки очакваното увеличение на потреблението през 2017 г. с 2,7%, ръстът на БВП догодина слабо ще се забави до 2,5% заради по-слабото увеличение на износа в резултат на ограниченото външно търсене. Нарастването на потреблението в страната ще се дължи на повишаването на доходите и заетостта, както и на покупките от страна на гражданите на повече стоки за дълготрайна употреба, посочват от МФ.