МФ прогнозира: 2016 г. ще приключи с балансиран бюджет или дори с излишък
МФ прогнозира: 2016 г. ще приключи с балансиран бюджет или дори с излишък / БГНЕС, архив

Прогнозите на Министерството на финансите сочат, че вместо планирания по закона за 2016 г. дефицит в размер на 1,8 млрд. лв., годината ще приключи с балансиран бюджет или дори с излишък. Това заяви в пленарна зала министърът на финансите в оставка Владислав Горанов. По думите му настоящата година ще бъде първата без дефицит след 2008 г.

Данъчните приходи към края на октомври 2016 г. нарастват спрямо същия период от предходната година с над 1,7 млрд. лв., като се наблюдава ръст при почти всички групи данъци, обяви Горанов. Той обясни, че тези резултати се дължат на подобрението в макроикономическите индикатори и в подобрената събираемост на приходите.

Депутатите приеха Бюджет 2017 на първо четене

Горанов посочи, че след като през 2015 г., с ускорени темпове приходните администрации въвели редица мерки за повишаване на събираемостта на приходите, борбата с контрабандата и данъчните измами, тези мерки били доразвити и обновени през 2016 г.

Горанов отбеляза, че фискалният резерв към края на октомври т.г. е 14,2 млрд. лв. Ако към тази сума се добави и вземането на Фонда за гарантиране на влоговете, сумата на резерва днес достига 15,8 млрд. лв.,добави той. Той смята, че през целия мандат умело, но некоректно се е спекулирало с програмата за поемане на дълг. Няма взети 16 млрд, по програмата, одобрена в края на 2014-а, новият дълг е малко под 10 млрд. лв. и той почти изцяло е на разположение във фискалния резерв, обясни министърът в оставка.

Депутатите приеха бюджета за държавното обществено осигуряване за догодина

Той призова за приемане на държавния бюджет за 2017 г., защото с него се гарантира запазването на едно от най-ниските нива на облагане в ЕС, а предвидените приходи са реалистични, изпълними и са гаранция за осигуряване финансирането на секторните политики без това да води до натрупването на нови дефицити и увеличаване на дълга.

Горанов посочи, че в бюджета са осигурени необходимите средства за гарантиране на основните функции на държавата и са предвидени допълнителни средства за социалните сектори и за поддържане на боеспособни въоръжени сили.

Приеха ударно бюджетите на Здравната каса и НОИ на първо четене

Според него, ако бюджетът не бъде приет, няма да се спази графикът за синхронизиране на акцизното законодателство с това на ЕС, няма да се увеличат размерите на минималната работна заплата и на пенсиите. Няма да има достатъчно ресурс за осигуряване на предвидената модернизация и ще се ограничи реализирането на програмата за саниране на жилищни сгради, отбеляза Горанов.

Министърът на финансите в оставка апелира тези, които ще изпълняват бюджета, да не се поддават на популизма, да не променят данъците, да повишат ефективността на разходите, да го пазят балансиран.