„Смятам, че бюджетът ще бъде приет с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок и БДС. Преди малко зам.-председателят ДПС Йордан Цонев каза, че няма да правят промени между първо и второ четене. Това показва, че този бюджет трябва да бъде приет", заяви в студиото пред NOVA председателят на Комисията по бюджет и финанси в НС и член на ГЕРБ Менда Стоянова.

По думите й няма „нищо лошо в това страната да остане с бюджета от 2015 г., но в новия бюджет има заложени политики, които много хора подкрепят - над 280 млн. в образованието, над 250 млн. за здравеопазването, за МВР 180 млн. лв."

Приеха ударно бюджетите на Здравната каса и НОИ на първо четене

„За БАН няма увеличение, но за наука има предвидени 350 млн. евро и именно БАН ще бъде бенефициент на тези средства", добави тя.

А ще има ли пари за увеличение на пенсиите? Ще може ли минималната пенсия да стане 300 лв.?

„Ако минималната пенсия стане 300 лева, от бюджета ще трябва да се отделят 1,2 млрд. лв. Вчера гласувахме бюджета за държавното обществено осигуряване. В този закон парите за пенсии са малко под 9 млрд. лв. да отидат за пенсии. От тях 4,5 млрд. лв. не са от осигурителни вноски, а от държавния бюджет, от данъците. Ако трябва да говорим за повишаване на пенсиите, трябва да говорим за нов модел на пенсионно осигуряване, както и на изчисляване на пенсиите, но това е голяма тема", коментира Менда Стоянова.

Муравей Радев: Бюджет 2017, който ще се обсъжда днес, не бива да вижда бял свят

Според нея дали да се смени данъчната система, не може да се реши от една партия.

„Ако искаме смяна на данъчната система, трябва да има дебат в обществото и то да е подготвено за нея", каза още Менда Стоянова.

Източник: nova.bg