Мексико – първи по растеж в жилищния сектор в Латинска Америка
Мексико – първи по растеж в жилищния сектор в Латинска Америка / netinfo

На фона на кризата в най-голямата икономика в света Мексико регистрира рекорден растеж в жилищния сектор и това го наражда на първо място по този показател в Латинска Америка, което е знак за икономическа стабилност и изход за инвеститорите, търсещи начин да избягат от икономическия спад в Съединените щати. Много гиганти, включително най-големият обществен пенсионен фонд в САЩ - California Public Employees Retirement System, вече инвестираха милиони в проекти в Мексико.

Тази тенденция може да намали темпа на емиграция в Мексико, генерирайки работни места и индивидуални спестявания, които да са свежи средства за заеми, даващи възможност на хората да придобият собствен дом.

За президента на Мексико Фелипе Калдерон ипотечното кредитиране е национална цел и той представи поредица от мерки осигури и по-нататъшно нарастване.

Зад регистрирания бум стоят шест години на икономическа стабилност и растеж, както и липса в национален мащаб на 6 млн. жилища.

Докато лихвите падат, само шест процента от 25.7 милиона жилища са закупени с ипотечни заеми в сравнение с 67 процента в САЩ. Повечето от мексиканците все още живеят под наем или строят сами домовете си.

Търсенето в държава със 108 млн. души население позволява на заемодателите да бъдат претенциозни, изпълнявайки стриктни стандарти, които поддържат неизпълнението на дълговете на равнище от под 4 процента през третото тримесечие на 2007 година в сравнение с 5,6 процента в Америка.

Пазарът в Мексико е в ранен стадий на развитие и има много начини за продължаване на тази тенденция, защото все още има голямо търсене, казва експерт от Standard & Poor's.