Масларова: 50% от излишъка за 2008-ма да отидат в социалната сфера
Масларова: 50% от излишъка за 2008-ма да отидат в социалната сфера / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

50 процента от бюджетния излишък за 2008 г. да отидат в социалната сфера, която включва образованието и здравеопазването, настоя министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова. Предвижда се 25 процента от излишъка и 50 на сто от приходите от приватизация да бъдат заделени в „Сребърния фонд", но все още няма окончателно решение за това от управляващите, обясни Масларова.

За месеците юли и август екипи от социалното министерство са извършили 5100 проверки в близо 4800 предприятия и обекти, съобщи министър Масларова. „Това, което прави впечатление, е, че по закона за безопасни и здравословни условия на труд са открити над 65 процента от нарушенията и около 35-36 процента са по трудовото законодателство. В 90 процента от проверените обекти всички се осигуряват на минимален осигурилен праг около 260 лв.”, каза социалният министър.

Масларова настоя за промяна в санкциите за работодатели, които не осигуряват на пълната заплата. Средното ниво на безработица през 2009 година да бъде 5.5% е заложено в целите на социалното министерство.

От ведомството са предложили детските надбавки да станат 35 лева, а гарантираният минимален доход през 2009 г. да бъде 65 лева. В отчета си за последните 3 години социалният министър отбеляза, че средната работна заплата се е увеличила близо с 62 процента, а средната пенсия със 72,5 на сто.