Лукарски обсъди ситуацията в София БТ с представители на синдикатите
Лукарски обсъди ситуацията в София БТ с представители на синдикатите / Министерство на икономиката

Министърът на икономиката Божидар Лукарски се срещна с представители на Браншовите структури на Независимия синдикат на тютюноработниците (НСТ) към КНСБ и Националния синдикат тютюнева промишленост (НСТП) към КТ "Подкрепа" във връзка със създалото се социално напрежение, породено от фактическото спиране на производството в "София БТ".

На срещата присъстваха и зам.-министъра на икономиката Любен Петров и изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов.

Тютюневите синдикати искат оставката на Лукарски

Представителите на профсъюзите информираха министъра относно ситуацията по фактическото спиране на производството в софийското предприятие и освобождаването на персонала на дружеството.

Министърът съобщи, че късно в петък, 1 април 2016 г., е бил запознат за резултатите от завършилата същия ден проверка на комисия от АПСК, която е констатирала, че в "София БТ" в момента не се осъществява производствена дейност. Освен това при проверката е установено, че две производствени линии са демонтирани, като според представители на дружеството са преместени в "Благоевград БТ".

Също така според протокола от проверката на комисията е предоставена информация за 310 броя връчени предложения за прекратяване на трудовите договори на работници и служители в предприятието срещу обезщетение по чл.331 от КТ, като от комисията са изискани копия от приетите предложения, които по информация на ръководството на "София БТ" към 1 април 2016 г. са били 271. АПСК е информирала министър Лукарски и за обявения от ръководството на предприятието престой на машините и съоръженията в "София БТ" до 31 май 2016 г.

Министър Лукарски и директорът на АПСК Караниколов обясниха на синдикатите, че от тяхна компетентност е единствено контрола върху изпълнението на приватизационния договор на "Булгартабак Холдинг", по който до момента няма нарушение.

Служители на "Булгартабак" излизат на протест пред парламента

Синдикалните структури поставиха пред министъра въпроса за изпратена до него кореспонденцията между "Булгартабак-Холдинг" АД и адвокат Даниел Пенков, относно писмо за намерение за изкупуване на продукцията на "Булгартабак-Холдинг" АД с искане за съдействие за разрешаване на търговско-икономически договорености между цигарения холдинг и дружество Ronahiya Shavi Company с представител адвокат Даниел Пенков. 

Министър Лукарски информира, че такова писмо е получено в Министерство на икономиката, като е препратено по компетентност до ръководствата на АПСК, Агенция "Митници" и на "Булгартабак холдинг". Във връзка с това писмо министър Лукарски беше категоричен, че няма законово основание да осъществява каквато и да е намеса в търговските отношения между частни юридически субекти.