Кризата в кредитирането не засегна жилищния пазар в България
Кризата в кредитирането не засегна жилищния пазар в България / netinfo
Собствениците на жилища в много страни по света имат основание да се притесняват от влиянието на международната криза в кредитирането. В България обаче те нямат повод за тревога. Българският жилищен пазар показва неочаквана гъвкавост благодарение на източноевропейските инвестиции и все по-големия брой местни купувачи, пише днес британският вестник "Файненшъл таймс".

Интересът на чуждестранните инвестиции към страната остава висок, тъй като България все още държи най-ниските цени на недвижими имоти в Европейския съюз, отбелязва изданието. Инвеститори от Русия, Румъния, Полша и Украйна са започнали да изместват купувачите от Острова, които са едни от най-засегнатите от кредитната криза.

Британският вестник цитира данни на БНБ, според които сделките с недвижими имоти за първите осем месеца на 2007 г. възлизат на 1,16 млрд. евро, което е близо 35 на сто от общата сума на преките чуждестранни инвестиции от началото на годината.

Бързият икономически растеж на България в подготовката за членството й в ЕС, средно над 5 процента годишно, е увеличил приходите на работниците в частния сектор, пише "Файненшъл таймс".

Населението в столицата София, както и пристанищния черноморски град Варна, постоянно се увеличава, тъй като квалифицирани работници се преселват от провинциалните градове, отбелязва британското икономическо издание. /БТА/